Cremet tomatsuppe
Jeg har altid været stor fan af alt der har tomer i sig. Og denne tomat suppe er ingen undtagelse. Den er utrolig cremet og lækker og når du laver den med friske solmodne tomater får du en dyb kraftig smag som bare varmer dig helt igennem. Der findes simpelthen ikke noget bedre syntes jeg!
Min opskrift på tomatsuppe er nok ikke den helt rigtige italienske opskrift, men jeg har ville være tro mod de ingredienser som man normalt har ville benytte i Italien, som for eksempel at stege i olivenolie og ikke solsikkeolie eller rapsolie. Hvis du ikke har olivenolie i huset og aldrig bruge det, kan du sagtens brugen en anden olie, men olivenolien giver bare en anden dybde som passer super godt sammen med tomaterne og gulerødder.
Det at blanchere tomater kan godt lyde svært at besværligt, men er enlig en meget simpel proces, og jeg ville helt sikker ikke springe den over. Der er ikke noget være end at få et stort stykke skin fra en tomat ind i munden, når man spiser suppe er for den sags skyld spaghetti bolognese!
For at blanchere tomaterne koger du en halv stor gryde med vand med lidt salt i. Inden tomaterne skal i vandet snittes et kryds i overfladen, og kun overfladen, af tomaten ca. halvvejs ned langs kanten. Når vandet koger kraftigt putter du tomaterne i vandet og lader dem koge i max 2 min. Det er kun det yderste af tomat som skal blive varm. Det plejer at passe med når du har fyldt gyden med tomater, kan de første tomater tages op af gyden. Skallen på tomaterne burde være begyndt at trække sig til bage. Når tomaterne er taget op af vandet skal alt skinnet fjernes, og der gøres nemt ved at hive i skinnet, så burde det falde lige af, det kan dog godt side lidt fast i bunden af tomaten.
Jeg har valgt at bruge skalotteløg i suppen, fordi er er knap så skarpe i sagen som almindelige løg kan være. Derudover når får de en dejlig sødme når de bliver stegt som passer utrolig godt sammen med tomaterne og gulerødderne.
Hvis du har en creme brulee brænder kan skallen på peberfugten med fordel brændes så får den meget mere smag. Når skinnet på peberfrugten er blevet sort, fjernes det let med en kniv og skæres så ud, som beskrevet i opskriften.
Når du laver suppen kan er det vigtig at den bliver kogt godt igennem for at tomaterne for en chance for at udvikle deres dybe smag. Hvis supper koger for kort tid kan suppe godt komme til at smage vandet fordi den ikke har haft tid til at koge alle smagsstofferne ud i hele suppen, men stadig sidder tilbage i tomerne. Til gengæld må suppe helst ikke koge forlænge efter mascarponen til tilsat, så kan den miste sin cremede konsistens.

Cremet tomatsuppe
Ingredienser
Tomatsuppe
- 2 kg tomat
- 3 stk gulerødder
- 2 stk skalotteløg eller 1 alm. løg
- 4 fed hvidløg
- 2 stk røde peberfrugt
- 2 stk snack peberfruger
- 1 tsk tørret basilikum
- 1 tsk tørret oregano
- 1-2 spsk rødvinseddike
- 2 spsk oliven olie
- Vand ca. 1-1,5 dl
- 100 g mascarpone
- Smag til med salt
Tilbehør
- 500 g Kødboller
- 1 stk Hvidløgsbrød eller
- 4 stk Flute med frisk mozzarella
Instruktioner
- Blancher tomater for at fjerne skind og sæt tomaterne til side.
- Skær løg og hvidlæg ud i små tern, brug evt. en foodprocesser.
- Steg løg og hvidløg til løgene bliver gennemsigtige, de må ikke blive mørke.
- Når gennemsigtige fjern løg og steg gulerødder til de skrifter farve, og bliver mørkere i det.
- Skær begge typer peberfrugt ud i små tern.
- Tilføj peberfrugten og steg ind til de skrifter farve og bliver mærkere. De må dog ikke bliver sorte.
- Tilføj løg igen og tilføj rødvinseddiken og steg grøntsagerne af ind til væsken er væk.
- Skær tomaterne ud i grove og put dem i gryden sammen med lidt vand som dækker bunden.
- Nu skal suppen små koge ca. 5 min. Herefter sættes låg på gyden og det skal nu simre i ca. 20-30 min. under om røring.
- Når suppen er kogt helt ud, skal den smages til med oregano og basilikum.
- Mascarponen tilføjes og koges ud i suppen.
- Smag til sidst suppen til med salt.
- Server med kødboller og hvidløgsbrød eller ristet brød med fisk mozzarella.
Notes
