Cookies – sprøde men bløde
Cookies går man aldrig galt i byen med. De er smukke og have stående på bordet til hvis man får gæster, skal give en værtinde/vært gave, perfekte som fredags snack og bare generelt suverænt lækre at gå og små spise af. De kan blive helt vanedannende!

Cookies med chokolade
Lækre cookies som er sprøde i kanten og bløde i midten. De er super nemme og lave, og du kan enda fryse dejen, så du lynhurtigt kan få friskbagte.
Ingredienser
- 125 g smør blødt
- 100 g brun farin
- 100 g sukker
- 1 æg stue tempereret
- 200 g mel
- 1 tsk. natron
- 1 tsk. salt
- 150 g chokolade helst ikke over 50%
Instruktioner
- Pisk smør og sukker (både alm. og brun farin) sammen og luftigt i ca. 5-6 min. Husk at skrab kanterne så alt kommer med.
- Kom æg i (hvis større portion, kun et ad gangen) og pisk videre i 2-3 min.
- Bland mel og natron og sigt det ned i dejen sammen med salt rør forsigtigt sammen og kun til den lige akkurat hænger sammen.
- Hak nu chokoladen halv groft, gerne i stykker på størrelse med chokolade knapper, men fordelingen af chokoladen smagen er bedst når der er små flager af chokolade ud i hele dejen. Rør chokoladen ud i dejen, men rør ikke for meget i dejen.
- Lad dejen hvile i 1 time i køleskab (gerne natten over), det hjælper den til at få opløst alt sukker helt.
- Tænd ovnen på 185 grader varmluft.
- Mens ovnen varmer op fordeles dejen på to bageplader, med ca. 9 cookies på hver i 40 g kugler. Dr skal være afstand mellem cookierne på bagepladen så de ikke flyder sammen. Du kan også forme kuglerne og læg dem i fryseren, se mere under tips.
- Bag dem i 10-12 min. Husk hvis din dej har været på frost skal de have lidt længere. Bag dem til de er gyldne i og sprøde i kanten.
- Lad cookiesene hvile på bagepladen i 5 minutter før, at de rykkes over på en rist for at køle af. Opbevar dem i en lufttæt beholder – de smager mindst lige så gode dagen efter.
Notes
Hvis du ikke kan spise dem alle samme dag, skal de opbevare i en kagedåse eller i en lufttæt beholder. De kan også med fordel lave dem til en cookies sandwich, ved at putte en rest mascarpone creme i mellem to cookies og læg på den køl/frost. Mums.
Hvis du gerne vil prøve noget andet end kun chokolade, kan jeg stærkt anbefales at bytte en del af chokoladen, men helst ikke mere end 1/3 del, ud med hasselnødder. Der må gerne stadig være skal på.
Du kan også fryse den rå cookie-dej så du lyn hurtigt kan lave friskbagte cookies. I stedet for at lægge cookiedejen på bagepladen ruller du dem i stedet til kugler, det er nemmest hvis dejen har været en tur i køleskabet.
Du kan med fordel fryse cookie kugler, efter de formet. Når du så gerne vil bage de ned frosne cookies, kan du enten tø cookie-dej op i køleskabet før du bager dem (burde kun tage en lille smule længere tid, end ovnen er om at varme op, ca. 25-30 min.) og så bage dem som normalt. Eller du kan bage dem direkte fra frost, i en forvarmet ovnen, som anvist i opskriften, og bag dem 5-6 min længere end normalt.

