Fastelavnsboller – vanbakkelser med creme og friske bær
Når de er fastelavn skal der fastelavn boller til! Det er en tradition vi er meget glade for i Danmark. Og de findes i tusindvis af forskellig varianter. og hvert år har jeg lyst til at prøve dem alle, for de virker alle samen til at få munden il at løbe i vand. Men jeg hvis jeg skal lave dem selv vender jeg altid tilbage til de samme, og jeg fortryder det aldrig.
En lækker sprød og blød bolle, med massere af vanilje creme i midten, friske bær og fløde skum i kanten. Uhh det lige før tænderne løber i vand.
Enlig findes en traditionelle fastelavns bolle i to versioner. Den sprøde wienerbrøds bolle bagt med creme i midten, eller wienerbrødsbollen som er skåret op og fyldt med konditorcreme.
Men at bruge vanbakkelser som bolle i stedet for wienerbrød er faktisk ikke så udbredt, hvilket jeg syntes er ærgerligt. Vanbakkelser har sprødheden og en mild lækker brød smag, uden at smage alt for meget af smør. De kan være en lille smule tricky at lave, men hvis man sørger for at lave præcise afmålinger af mængder i forholde til ægget så er det slet ikke å svær. og så man man endelig ikke åbne lågen inden vandbakkelserne er færdige! Så er er du først garanteret sammenklaskede vandbakkelser. Men der er stel ikke så vaskeligt at lave vanbakkelser, så længe man bare måler præcist af, og holder hovedet køligt. Så skal det hele nok gå rigtig fint.

Fastalavnsboller – Friske og sprøde
Equipment
- 1 Gryde
- 1 Grydeske helst i træ
- 14-18 mm tyl glat eller stjerne
- 3 stk Sprøjtepose
Ingredienser
Vaniljecreme
- 1 tsk vaniljepasta 2 tsk vaniljesukker
- 50 g sukker
- 40 g majsstivelse
- 5 dl sødmælk
- 50 g æggeblomme
Vandbakkelsesdej
- 100 g vand
- 100 g mælk
- 100 g smør
- 100 g hvedemel
- 200 g æg
Fyld og drys
- 250 g friske bær gerne hindbær eller jordbær
- 5 dl piskefløde
- 50 g flormelis
- 10 g frysetørret bær hindbær eller jordbær
Instruktioner
Vaniljecreme
- Bland vaniljepasta, sukker og majsstivelse og pisk det sammen med 1 dl af mælken.
- Når det er pisket godt sammen, tilføjes æggeblommerne og pisk ind det det ensartet.
- De resterende 4 dl mælk koges op i en gryde.
- Når mælken koger tilføjes ægge massen mens der piskes kraftigt ind til cremen er blevet tyk.
- Tag gryden af varmen og flyt cremen over i en anden beholder så den ikke koger videre. Læg et stykke husholdningsfilm direkte oven på vaniljecremen, så der ikke dannes kondens.
- Cremen skal så på køl til den er hel køleskabskold, ca. 5 grader, gerne ind til næste dag.
Vandbakkelsesdej
- Tænd ovnen på 190 grader alm. ovn.
- Smelt smørret sammen med vandet og mælk i en gryde. Når smørret er smeltet tages den af varmen.
- Sigt melet inden i kommet i gryde og kom det bagefter i gryden i mens der røres hurtigt rund med en gryde ske (gerne af træ). Tag gryden af varmen når det ligner en smørbolle.
- Lad smørbollen køle af i min 5, da ægget bliver til rør æg hvis smørbollen er for når ægget tilføjes.
- Pisk æggene sammen, og tilføj dem lidt ad gangen mens der røres kraftigt i gryden, ind til dejen er glat og smidig.
- Kom dejen i en sprøjtepose med en tyl, og sprøjt en lille smule dej i alle kanterne af en bradepande og læg bagepapir oven på. Nu flytter bagepapiret sig ikke når der sprøjtes på bradepanden.
- Sprøjt dejen ud i cirkler på ca. 6 cm i diameteren. Der skal være plads mellem dem da de vokser til ca. dobbelt størrelse.
- De skal bages i midten af ovnen i ca. 15 min, ind til de er gyldnede.
- Ovnen må ikke åbnes rør de er færdig bagt, ellers kollapser de!
- Når de er færdig bagt flyttes de til en rist og afkøles helt.
Opbygning og pynt
- Flæk et snit halvt ind i siden på de afkølede vandbakkelser med en brødkniv.
- Pisk den kolde creme glat med en håndmikser (eller rørmaskine) og kom den op i en sprøjtepose.
- Klip et lille hul og sprøjt lidt creme i midten hver bolle.
- Vaske hindbærrene og tør dem af, og fordel dem rund om cremen.
- Fløden skal piskes let, men fast nok til den laver en lille tip når piske riset tages op. Kom flødeskummen op i en sprøjtepose med en stjernetyl.
- Sprøjt flødeskummet bølget rund på hindbærrene og cremen.
- Pynt med flormelis de frysetørrede hindbær.
- Nyd fastelavnsbollerne samme dag de er lavet.
Vandbakkelserne kan gemmes i en kage dåse et par dagen inden de fyldes, men de skal serveres kort efter de er blevet fyldt, eller bliver de bløde.
Velbekomme

