Go Back

Fastalavnsboller - Friske og sprøde

Forberedelse 30 minutes
Arbejdstid 25 minutes
Samle tid 20 minutes
Total tid 1 hour 15 minutes
Måltid Dessert
Køken Dansk
Serveringer 12 stk
pr. portion 443 kcal

Equipment

  • 1 Gryde
  • 1 Grydeske helst i træ
  • 14-18 mm tyl glat eller stjerne
  • 3 stk Sprøjtepose

Ingredienser
  

Vaniljecreme

  • 1 tsk vaniljepasta 2 tsk vaniljesukker
  • 50 g sukker
  • 40 g majsstivelse
  • 5 dl sødmælk
  • 50 g æggeblomme

Vandbakkelsesdej

  • 100 g vand
  • 100 g mælk
  • 100 g smør
  • 100 g hvedemel
  • 200 g æg

Fyld og drys

  • 250 g friske bær gerne hindbær eller jordbær
  • 5 dl piskefløde
  • 50 g flormelis
  • 10 g frysetørret bær hindbær eller jordbær

Instruktioner
 

Vaniljecreme

  • Bland vaniljepasta, sukker og majsstivelse og pisk det sammen med 1 dl af mælken.
  • Når det er pisket godt sammen, tilføjes æggeblommerne og pisk ind det det ensartet.
  • De resterende 4 dl mælk koges op i en gryde.
  • Når mælken koger tilføjes ægge massen mens der piskes kraftigt ind til cremen er blevet tyk.
  • Tag gryden af varmen og flyt cremen over i en anden beholder så den ikke koger videre. Læg et stykke husholdningsfilm direkte oven på vaniljecremen, så der ikke dannes kondens.
  • Cremen skal så på køl til den er hel køleskabskold, ca. 5 grader, gerne ind til næste dag.

Vandbakkelsesdej

  • Tænd ovnen på 190 grader alm. ovn.
  • Smelt smørret sammen med vandet og mælk i en gryde. Når smørret er smeltet tages den af varmen.
  • Sigt melet inden i kommet i gryde og kom det bagefter i gryden i mens der røres hurtigt rund med en gryde ske (gerne af træ). Tag gryden af varmen når det ligner en smørbolle.
  • Lad smørbollen køle af i min 5, da ægget bliver til rør æg hvis smørbollen er for når ægget tilføjes.
  • Pisk æggene sammen, og tilføj dem lidt ad gangen mens der røres kraftigt i gryden, ind til dejen er glat og smidig.
  • Kom dejen i en sprøjtepose med en tyl, og sprøjt en lille smule dej i alle kanterne af en bradepande og læg bagepapir oven på. Nu flytter bagepapiret sig ikke når der sprøjtes på bradepanden.
  • Sprøjt dejen ud i cirkler på ca. 6 cm i diameteren. Der skal være plads mellem dem da de vokser til ca. dobbelt størrelse.
  • De skal bages i midten af ovnen i ca. 15 min, ind til de er gyldnede.
  • Ovnen må ikke åbnes rør de er færdig bagt, ellers kollapser de!
  • Når de er færdig bagt flyttes de til en rist og afkøles helt.

Opbygning og pynt

  • Flæk et snit halvt ind i siden på de afkølede vandbakkelser med en brødkniv.
  • Pisk den kolde creme glat med en håndmikser (eller rørmaskine) og kom den op i en sprøjtepose.
  • Klip et lille hul og sprøjt lidt creme i midten hver bolle.
  • Vaske hindbærrene og tør dem af, og fordel dem rund om cremen.
  • Fløden skal piskes let, men fast nok til den laver en lille tip når piske riset tages op. Kom flødeskummen op i en sprøjtepose med en stjernetyl.
  • Sprøjt flødeskummet bølget rund på hindbærrene og cremen.
  • Pynt med flormelis de frysetørrede hindbær.
  • Nyd fastelavnsbollerne samme dag de er lavet.
Keyword bær, fastalavn, flødeskum, hindbær, jordbær, vandbakkelser, vanilje, vaniljecreme