Æblecrumble – den simple og neme kage
Før jeg overhovedet fandt ud af jeg enlig gerne ville lave en æblekage, så havde en min kæreste en lille flip hvor han havde lyst til æbler i alle mulige mærkelige variationer. Han havde i den forbindelse købt massere af æbler og massere af æblejuice, men han viste ikke rigtig hvad han ville med det.
Og så fik han den den ide, at lave sirup af æble juicen.
De gange vi har lavet æble sirup har det taget os omkring 4 – 4,5 time at lave ca. 3 dl sirup ud af 1,5 l juice. Det vigtigste når man laver sirup, er at den IKKE på koge. Hvis den gør det, kommer den til at smage brændt. Og det har vi ikke lyst til at prøve.
Men her kommer hvordan jeg lavede æblesirup.
Æblesirup
Ingredienser
- 1,5 l æblejuice
Instruktioner
- Du kommer juicen i en tykbundet gryde, hvis den er for tynd kan den ikke holde på varmen.
- Lad juicen komme op og koge kort så den bliver varm, under konstant omrøring.
- Når den har været oppe at koge kort, skal den blot simre med meget små bobler. Husk at rør rund en gang i mellem.
- Når juicen er kogt ind til ca. 3 dl sirup, skal den hældes på flaske. Den vil stadig virke meget tynd, men mår den har fået lov til at køle af vil den blive tyknere.
- Prøv evt. at hælde en dryppe af sirup på en ske og vent et øjeblik, så vil du kunne se om den er blevet fast nok eller om den stadig er for tynd.
Notes
Og nu til kagen.
Når du vælger dine æbler, skal det være en sort som ikke er for sød, da sirup er der både for at give ekstra meget smag, men også sødme. Men ellers er det helt op til dig selv om hvilke æbler du bedst kan lide. De må dog ikke have for mange stødte mærker, da det lan give en bitter bismag.

Æblecrumble
Ingredienser
- 200 g hvedemel
- 85 g rørsukker
- 125 g smør stuetemperatur
- 1 kg æbler ca.
- 1,5 dl æblesirup opskriften ovenfor
- Lidt smør til at smøre formen med
- 100 g rørsukker
- Topping af eget valg vi bruger gerne en lille smule flødeskum
Instruktioner
- Tænd oven på 200 grader. (Ikke varmluft)
- Bland sukker, mel og smør. Det skal smuldre godt sammen. Jeg skære smørret ud i små stykker og ælder det sammen med sukker og mel, og pisker det derefter med dejkrog på en el-pisker (håndholdt).
- Skræl æblerne, fjern stødte områder samt kærne huset. Skær dem herefter ud i både, og halver dem til mundrette bider.
- Læg æblerne i et smurt fald, jeg syntes det bliver bedst i en springform (dog løber der meget af siruppen ud her).
- Hæld siruppen over æblerne, få så vidt muligt dækket alle æbler.
- Drys herefter rør sukkeret over æblerne (det skal dække alle æblerne).
- Drys nu smuldredejen over æblerne og fordel det godt. Tryk gerne dejen lidt ned omring æblerne så det er nogenlunde fordelt.
- Sæt nu kagen i oven i ca. 35 – 40 min, alt efter oven.
- Tag kagen ud af oven når crumblen er blevet dejlig grunden brun uden at være alt for hård.
- Lad kagen hvile i ca. 10 min, herefter kan den serveres lun, med flødeskum eller hvad man selv syntes bedst om.
Sirupen kan næsten holde sig forevigt ind til den skal bruges næste gang, da der er så meget sukker i. Men brug altid lige dine sanser og tjek om den evt. er blevet bitter eller sur hvis den haf stået længe.
Selve kagen kagen kan holde sig et paf dage i køleskab, men kan godt ende med at se noget mørm ud. Den smager stadigt godt, men langg fra lige så sprød og blød som når den ligd er kommeg ud af oven.
Jeg håber dh kunne lide min opskrift, skriv gerne en kommentar og et par hjerter.

