Hjemmelavet mascarpone ost
Det er super nemt at lave sin egen mascarpone ost, men kræver kun nogle ting som ikke nødvendigvis er i alle køkkener.
Arbejdstid 25 minutes mins
Hvile tid 1 day d
Total tid 1 day d 25 minutes mins
En tykbundet gryde
Sigte
Ostekæde
Termometer
- 0,5 l piskefløde eller dobbeltcreme fløde
- 1 spsk. citronsaft
Varm fløden op til 85 grader og lad den bliver ca. her i omkring 5 min for at sikre den er gennemvarm. Der skal røres hele vejen igennem, for at den ikke brænder på, hvis den gør kan det ikke redes, og det er meget vigtigt den ikke kommer over 90 grader, da den ellers vil komme til at smage af risengrød.
Nu tilføjes citronsaften under omrøring, eller direkte efterfølgende, og der røres i 5 min i mens den er på de ca. 85 grader.
Efter de 5 min skal fløden direkte på køl, for at standse tykningsprocessen. Her skal den stå og modne i min. 12 timer (max. 16 timer).
Når fløden er gennemkold og har stået og modnet skal den overskydende væske sis fra. Dette gøres ved at lade osten ligge i en sigte med et osteklæde min. i 12 timer (max. 16 timer).
Herefter skal osten over i en ren beholder og kan bruges med det samme eller inden for 5-7 dage. Den skal opbevares på køl.
I stedet for osteklæde kan der godt bruges et tyndt hviskestykke, men du kan risikere tråde her af sider tilbage i osten og at vallen (væsken) ikke kan løbe lige så godt fra.
Mængden af ost ud får ud af opskrift er kun vejledende. Alt efter hvilken fløde du bruger, hvor længe den har været varmet, hvor længe den har fået lov til at sætte sig og hvor længe den har stået til afdrypning har stor indflydelse på hvor meget ost du får i sidste ende.